Spelregels Curling

Een eenvoudig maar geweldig uitdagend spel!

De spelregels zijn eenvoudig; Curling wordt gespeeld met een team van 4 personen tegen een ander team van 4 personen. Om en om wordt een schijf geworpen. De ploeg die na 8 worpen het dichtst bij de target ligt wint de set. Een wedstrijd gaat om 3 sets en kent altijd een winnaar. Indien er geen enkele schijf in de cirkel ligt is er geen beslissing in de desbetreffende set. Als er na 3 gespeelde sets een gelijke stand is wordt een ’tie-break’ gespeeld. Van beide teams mag 1 speler een schijf werpen. De schijf die het dichtst bij de target ligt wint (ongeacht of de schijven in de cirkel liggen).

De ingeschreven teams spelen twee speelronden. Tijdens deze eerste twee speelronden wordt gebruikt gemaakt van een zogenoemd ‘fase-afvalsysteem’ waarbij elk team evenveel speelt maar een uiteindelijke rangorde bereikt wordt.
Er wordt gespeeld op 3 banen waarbij 8 teams per baan strijden voor de dagwinst. De resultaten van de twee speelronden worden vervolgens opgeteld en vertaald naar een plaatsing in het speelschema van de finaledag. Op de finaledag spelen alle deelnemende teams en zal een ‘knock-out’ systeem bepalen welk team zich de winnaar van de felbegeerde Curling Cup mag noemen.

De puntentelling
– een winstpartij levert 3 punten op en verlies 0.
– winst in de eerste partij betekent verder spelen voor plaatsen 1 t/m 4 van die
  baan op die dag
– verlies in de eerste partij betekent verder spelen voor plaatsen 5 t/m 8 van die
  baan op die dag
– na afloop krijgen alle teams bonuspunten: nr’s 1 = 20, nr’s 2 = 16, nr’s 3 = 12,
  nr’s 4 = 8, nr’s 5 = 4, nr’s 6 = 3, nr’s 7 = 2 en nr’s 8 = 1
– de optelsom van de winstpunten en de bonuspunten levert het dagresultaat per
  team
– de optelsom van beide dagresultaten geeft de totaalscore per team en bepaalt
  de rangorde voor de plaatsing in het finaleschema.

Scroll naar top